Vierailun tuloksena allekirjoitetun sopimuksen mukaan venäläisten sotilashenkilöiden oleskeluaikaa Armenian alueella on jatkettu 49 vuodella ja laajennettu heidän vastuualuetta, on todennut tiedotustilaisuudessa Dmitri Medvedev.--Allekirjoitetut sopimukset kantavan painavan panoksensa liittolaissuhteiden lujittamiseen. Olemme myös Yhteisen turvallisuussopimuksen aktiivisia osanottajia, sanoi Dmitri Medvedev. Kyseisessä valossa pöytäkirjalla No 5 valtioidenvälisen venäläistä sotilastukikohtaa koskevan sopimuksen voimassa-ajan jatkamisesta on erittäin tärkeä merkitys, sillä se on tähdätty rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseen Kaukasuksessa ja Takakaukasiassa kokonaisuudessaan.
Uusi sopimus laajentaa tukikohdan strategisen vastuun puitteita Gymrissa. Jos aikaisemmin se koski vain entisen Neuvostoliiton ulkoisia rajoija, niin nyt sellaista rajoitusta asiakirjassa ei ole mainittu. Siinä on huomioitu myös venäläisen puolen sitoutuminen Armenian asevoimien varustamiseen ajanmukaisilla aseilla ja kalustolla. Uudistamalla sopimusta Armeniassa olevasta sotatukikohdasta ja lujittamalla sotilaallista yhteistyötä Jerevanin kanssa Venäjä on osoittanut pyrkimyksensä säilyttää nykyinen tilanne Karabahin kysymyksen selvittämisessä. Taistelujen lietsominen alueella , mitä pysyvästi korostetaan Azerbaidzhanin johdon tasolla, on epätoivottu ja melko mahdotonkin, sanoo asiantuntija Vladimir Jevsejev Venäjän tiedeakatemian taloudellisten ja kansainvälisten suhteiden laitoksen kansainvälisen turvallisuuden keskuksesta. --Mielestäni Gymrin sotilastukikohta voi laajentaa omaa vastuualuettaan. Sellainen tarve on olemassa varsinkin huomiomalla sen, että Bakun tietyt piirit pitävät mahdollisena sotilaallista vastakkainasettelua Armenian kanssa.
Venäjän ja Armenian väliset suhteet eivät rajoitu sotilaalliseen yhteistyöhön. Venäjä auttaa Kaukasuksen turvallisuuden samoin kuin energiaturvallisuuden varmistamisessa. Se osallistuu uusien ydinenergialaitosten rakentamiseen Armeniassa. Hanke on noin 5 miljardin dollarin arvoinen.