sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Beslanin murhenäytelmän uhrien muistoksi

Syyskuun 3. päivänä Venäjällä on Solidaarisuuspäivä taistelussa terrorismia vastaan. Tänä päivänä Pohjois-Ossetian Beslanissa kunnioitetaan vuoden 2004 syyskuun traagisten tapahtumien uhrien valoista muistoa. Terroristien kaappaaman koulun No 1 uhrina kuoli silloin neljättäsataa henkilöä, joista enemmistönä olivat lapset.

Tänään surutilaisuuksia on kaikkialla Venäjällä. Tänään ovat mielessä  asuintalojen räjähdykset Volgodonskissa ja Moskovassa vuonna 1999,  panttivankien ottaminen Dubrovkan Teatterikeskuksessa vuonna 2002, syyskuun 11. päivän terrori-isku New Yorkissa ja äskeiset terrori-iskut Moskovan metrossa.

Maailman yhteisö tekee nyt kaikkensa verenvuodon ehkäisemiseksi tulevaisuudessa. Venäjän valtiovallan toimesta on tehty hyvin paljon Pohjois-Ossetian tapahtumien jälkeen, -  on todennut Venäjän Äänelle antamassaan haastattelussa valtakunnan duuman turvallisuuskomitean jäsen Aleksandr Gurov.
-- Venäjällä on tullut voimaan terrorismille vastarinnan osoittamista koskeva sopimus, jolla ei ole veroisiaan muualla Euroopassa. Aineellista ja operatiivista perustaa on vahvistettu mitä osoittaa esimerkiksi kymmenien taistelijoiden tuhoaminen viime vuoden aikana. Asiamiesten, operatiivisten ja tiedustelujärjestöjen toiminnan seurauksena on ehkäisty viimeisen vuoden aikana  yli 500 terrori-iskua muuallakin, eikä vain Pohjois-Kaukasuksessa.

Terrori-iskujen  uhrien muistoa on kunnioitettu viime aikana muuallakin maailmassa. Pohjois-ossetiinialaisen kaupungin nimestä on tullut kautta maailman ikuisen muiston tnnnus,.on todennut italialaisen ei-kaupallisen yhdistyksen puheenjohtaja Ennio Bordato.

-- Onnettomuuden 1. vuosipäivänä vuonna 2005 ja viisivuotispäivänä vuonna 2009 yhdistyksen  toimesta kunnioitettiin"kaatuneiden kellojensoitolla" Loretossa beslanilaisten lasten valoisaa muistoa. Tällä kellolla on suuri merkitys historiassa. Se valettiin I maailmansodan aikaisista sulatetuista tykeistä ja muunlaisista aseista. Joka ilta kello 21.30 kelloa soitetaan siinä sodassa kaatuneiden muistoksi. Kellon kahdella soittamisella on kunnioitettu beslanilaisten lasten muistoa . Kuultuamme joka ilta tämän kellon soittoa mielessämme on Beslanin onnettomuus. Silloin ajattelemme, ettei enää koskaan maailmassa surmattaisi lapsia.

Tiettävästi jokaisen maan historiassa on kansankuntia eheyttäviä tapahtumia, joiden osalta  kukaan ei voi olla välinpitämätön. Beslanin onnettomuuden ja lasten tuhoutumisen jälkeen kukaan ei rohkene  pitämään terroristeja vapaustaistelijoina.